Studentskrapan till försäljning

Under måndagens styrelsesammanträde i Stockholms stadshus AB beslutade man att sälja Studentskapan. Man menar att studentbostäder inte är en del av stadens kärnverksamhet. Oppositionen är överraskade men inte helt negativa.

Orsaken till att man tagit beslut om att sälja den snart färdiga Studentskrapan är att man istället vill använda pengarna ill att köpa hyresfastigheter för att börja utveckla hyresrätten i staden.   

“- Väldigt många föredrar att bo i hyresrätt men vi har bara
105 000 kommunala hyresrätter, och då måste bostadsföretagen kunna arbeta aktivt, säger fastighetsborgarrådet Kristina Alvendal (m).”

Oppositionen är som sagt inte helt negativa. Till exempel håller socialdemokraterna med om att det inte är kärnverksamhet för kommunen att äga studentbostäder, men man vill samtidigt ha en garanti för att det kommer fortsätta vara studentbostäder i huset.

Miljöpartiets Yvonne Ruwaida är mer kritisk, och liksom Carin Jämtin (s) är hon kritisk till att majoriteten vill börja köpa in hyresrätter.

Enligt tidningen City är det nu också klart att de nyinflyttade studenterna får bo kvar.

Jagvillhabostad.nu står lite undrande inför det faktum att staden nu vill börja köpa in hyresfastigheter samtidigt som man säljer ut stora delar av de allmännyttiga bolagens hyresbostäder. Varför inte behålla de bostäder man har för att som det heter “utveckla hyresrätten”? 

Källa: Svenska Dagbladet 15/6-07 samt City 18-19/6-07