Många unga tar för stora bostadslån

Dagens Nyheter skriver den 19 juni om att unga ofta tvingas ta stora lån för att kunna skaffa sig en bostad. De ligger sedan i riskzonen när räntorna höjs. Men lånen är ofta enda sättet att få tag på en bostad.

Tidningen har pratat med Marie Råby, som är skuldrådgivningskonsult i Stockholms Stad, och hon säger:

” – Många unga anser sig vara tvungna att ta lån, annars har de ingen bostad. Då är man mindre benägen att lyssna på varningsklockorna. En del verkar ha tappat skyddsglasögonen, tänker för kortsiktigt och saknar tillräcklig buffert.”

Det här håller Jagvillhabostad.nu:s verksamhetschef Sofia Larsson med om:

” – Vissa lägger 50-60 procent av inkomsten på boende. Unga är mer utsatta när det gäller räntehöjningar. De har ofta jobb som inte är lika säkra. Det räcker med att de blir arbetslösa en kort tid för att inte fixa det ekonomiskt.”

Tidningen har även pratat med Gunilla Nyström, som är privatekonom på SEB. Hon säger att det har blivit svårare att ta sig in på bostadsmarknaden:

” – Det har blivit dyrare och dyrare att komma in på bostadsmarknaden. För dem som redan äger sin bostad har boendet blivit billigare på senare år, tack vare låga räntor. Däremot har inträdesbiljetten blivit dyrare.”