Aftonbladet: Odell ger till de redan rika

Aftonbladet skriver den 3 juli på ledarplats om Mats Odells bostadspolitik. De anser att man från regeringshåll går steg för steg bort från den sociala bostadspolitiken, och istället låter guld regna “över fastighetsbolag och redan rika villaägare”. Anledningen är Dagens Nyheters uppgifter om att regeringen vill införa marknadshyror i allmännyttan och avskaffandet av fastighetsskatten. Tidningen skriver:

” DN frågade i går Fastighetsägarnas vd om inte marknadshyror ökar segregationen. Så kan det vara, medgav Per-Åke Eriksson. Men det är i så fall politikernas problem, menade han. Då får de införa bidrag så att fler har råd att bo bra.
Svaret är talande. De privata ägarna anser sig inte ha något eget ansvar för att Sverige går isär.
Det visar varför allmännyttan behövs. Sverige är ett av Europas få länder utan verkliga slumområden. De gemensamt ägda bostadsbolagen har betytt mycket för en rimlig standard för alla.”

Aftonbladets ledarsida skriver att gemensamt ägda hyresrätter med rimliga hyror är “en utrotningshotad boendeform” och att man i Stockholms stadshus skänker bort gemensam egendom då man ombildar allmännyttans lägenheter. Vidare skriver man:

” Bland förlorarna finns många ungdomar, ensamstående föräldrar och svenskar med utländsk bakgrund. Mer än en miljon unga ska hitta någonstans att bo de närmaste tio åren. Det blir inte lätt. Byggandet av hyresrätter minskar kraftigt efter att alliansen satt stopp för investeringsstöd och räntebidrag.”

Avslutningsvis tas upp att fastighetsskattens avskaffande driver upp villapriserna och att hotet om marknadshyror tvingar många äldre att flytta från lägenheter där de bott i många år.

Mats Odell svarar på kritiken på Kristdemokraternas hemsida. Han skriver att det är socialdemokraternas fel att bostadsmarknaden ser ut som den gör, att ombildningarna krävs för att de allmännyttiga bostadsbolagen ska kunna bygga nytt och att tilläggsdirektiven i utredningen om allmännyttan krävs för att den inte ska bli “social housing” då Fastighetsägarna anmält det nuvarande systemet till EU. Han menar också att det sociala inslaget i bostadspolitiken har blivit ännu mer framträdande än förut eftersom man från regeringshåll infört hyresgarantier. 

Källa: Aftonbladet och www.kd.se