jagvillhabostad.nu: Odell har fel fokus!

Efter Almedalsveckan skrev jagvillhabostad.nu en debattartikel i Gotlands Tidningar. Där skriver vi att den politik som förs inte matchar ungas behov och verklighet:

“Almedalsveckan 2007 har precis gått mot sitt slut, och vi ser belåtna tillbaka på en vecka där ungas situation diskuterades, något som vi i nätverket jagvillhabostad.nu jobbat för under de fem år som vi har medverkat i politikerveckan.

Att den nuvarande politiken inte helt går hand i hand med unga erkändes av fyra riksdagspolitiker från vänster till höger under en debatt vi anordnade på måndagen.

Går åt fel håll
Särskilt tydligt är det att bostadspolitiken går åt fel håll när det gäller ungas situation på bostadsmarknaden. Regeringen har visserligen infört hyresgarantier sedan den 1 juli, där kommunen ska kunna gå i borgen för dig om du inte har en fast anställning eller av andra skäl inte kan få ett hyreskontrakt. Det är en bra satsning, tycker vi. Men det är också det enda beslutet som främjar ungas situation.

Upphävandet av stopplagen öppnar för ombildning av hyresrätter till bostadsrätter, något som nu också sker runt om i landet. Hyresrätten är viktig för att få in unga på bostadsmarknaden, det är den upplåtelseform som de flesta unga kan och vill efterfråga, inte minst då man som ung förväntas vara extra mobil och flytta dit jobb och utbildning finns.

Dessutom åtstramas nyproduktionen av hyresrätter i och med borttagandet av det statliga investeringsbidraget för att bygga hyreslägenheter.

Behöver hyresrätter
Konsekvensen blir att antalet hyresrätter minskar samtidigt som inte mindre än 12 procent av Sveriges befolkning ska flytta hemifrån. De födda under babyboomen mellan 1985-1994 är 1,1 miljoner, och de kommer att behöva hyresrätter då de ska flytta till jobb eller högskolestudier.

Bostadsminister Mats Odell har också signalerat att den modell för hyressättning som hittills funnits kan komma att avskaffas och att marknadshyror istället ska införas. Detta är återigen ett dråpslag mot unga då hyrorna garanterat kommer att öka i tillväxtregioner där det i dagsläget är ett efterfrågeöverskott.

Dessutom vill man införa det enligt en modell där de som redan bor får ha kvar den äldre, lägre hyran och de som flyttar in (till exempel unga utanför bostadsmarknaden) får betala den nya högre hyran.

På bostadsrätts- och villamarknaden bidrar borttagandet av fastighetsskatten till att priserna stiger och därmed även räntan. Det är svårare för unga att efterfråga allt dyrare bostadspriser och vi misstänker att unga mer än andra grupper lånar på marginalen och därmed drabbas hårdast vid en räntehöjning.

Unga är ingen homogen grupp, men vissa förutsättningar delar vi i större utsträckning än andra grupper; osäkra anställningar, lägre inkomst, mindre sparkapital och få eller inga boendereferenser.

Fokus på de som är inne
Sammantaget fokuserar regeringens bostadspolitik på de som redan är inne på bostadsmarknaden, som ska få välja att ombilda sin hyresrätt till bostadsrätt eller belönas med sänkt fastighetsskatt, medan unga utanför bostadsmarknaden får ta smällen.

Regeringen – öppna ögonen för alla de unga som inget hellre vill än att skaffa sig ett eget boende och fokusera mindre på de som redan har det bra ställt på bostadsmarknaden. Se till att formulera en politik för ökat byggande och att inte missgynna hyresrätten då den är så viktig för unga som förväntas vara flexibla på arbetsmarknaden.

Tobias Olsson och Linn Matic, jagvillhabostad.nu”