EU: vi kräver inte marknadshyror!

EU-kommissionens ansvariga säger att bostadsminister Mats Odell har fel när han hävdar att den svenska modellen för hyressättning inte är förenlig med EU:s regler. Därmed är hans tilläggsdirektiv till utredningen om allmännyttan felaktigt. EU-rätten tvingar inte alls Sverige att avskaffa hyrestaket, skriver Dagens Nyheter.

Joaquin Fernandez Martin är chef för den enhet på EU-kommissionen som hanterar ärendet, och han säger till tidningen:

” – Det jag kan säga är att det enda kommissionen skulle ha invändningar mot är om avkastning från kommunala allmännyttiga bostadsbolag används för att subventionera rent kommersiell verksamhet.”

Och med rent kommersiell verksamhet menas till exempel försäljning av glödlampor. Så länge pengarna går tillbaka till hyresgästerna finns det inga problem, då betraktas det som allmännyttiga tjänster. DN skriver:

“Själva definitionen av vad som ska ses som allmännyttiga tjänster är helt upp till Sverige, påpekar Joaquin Fernandez Martin. Vill vi att kommunerna ska hyra ut billiga bostäder så får vi det.”

Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman säger till tidningen att det här får Fastighetsägarnas och Mats Odells argument att falla:

” – De har försökt använda en hemsnickrad tolkning av EU-rätten för att få igenom sin egen politik, en utveckling mot svenska marknadshyror. Och redan har Odell genom sina nya direktiv till utredningen om allmännyttans framtid fått in den på fel spår.”

Fernandez Martin säger att om det mot förmodan skulle vara så att det svenska systemet med allmänyttan skulle anses vara ett otillåtet statsstöd skulle man behöva pröva fallet bolag för bolag.

Källa: Dagens Nyheter 13/7-07