Regeringen vill att allmännyttan ska sträva efter marknadshyror

Därmed avskaffas själva grunden för allmännyttan: den självkostnadsprincip som säger att bolagen långsiktigt inte ska ta in mer i hyra än vad det kostar att driva verksamheten. På köpet försvinner allmännyttan som begrepp. Och med den dagens hyrestak, eftersom den begränsade hyresnivån i de allmännyttiga bolagen inte längre kan utgöra norm för hur mycket de privata hyresvärdarna kan höja sina hyror.
En statlig utredning om allmännyttan har fått nya tilläggsdirektiv från regeringen. Nu står det att de allmännyttiga bostadsbolagen ska “sträva efter marknadshyror”. Det innebär att allmännyttan som begrepp försvinner, och med det hyrestaket. Resultatet: marknadshyror.

Bostadsminister Mats Odell säger:

” – Det är ingen djärv hypotes att den som hyr en lägenhet med dålig service i ett dåligt läge kommer att få en lägre hyra än den som bor med bra service i innerstan.”

Nej, just det. Men i snitt kommer hyrorna höjas 35 procent, tror Fastighetsägarna. Och då kan man i storstäderna räkna med högre höjningar än så.

DN skriver att det i utredningen står att allmännyttan ska höja sina hyror “påtagligt” och att kommunerna ska ta ut en “marknadsmässig” avkastning från bolagen. Man skriver:

” Därmed avskaffas själva grunden för allmännyttan: den självkostnadsprincip som säger att bolagen långsiktigt inte ska ta in mer i hyra än vad det kostar att driva verksamheten. På köpet försvinner allmännyttan som begrepp. Och med den dagens hyrestak, eftersom den begränsade hyresnivån i de allmännyttiga bolagen inte längre kan utgöra norm för hur mycket de privata hyresvärdarna kan höja sina hyror.”

Fastighetsägarnas vd Per-Åke Ericsson säger till tidningen att han ser tilläggsdirektiven som en framgång. Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman är inte lika nöjd:

“-Regeringen går de privata värdarnas väg.”

DN skriver att om det här blir verklighet så har både kristdemokraterna och folkpartiet svikit sina vallöften, då de tidigare har sagt att de inte ska medverka till chockhöjda hyror.