158 000 fler bostäder behövs för att unga ska få egen bostad

53 procent av unga mellan 20-27 år har en egen bostad, en siffra som har sjunkit med 9 procent under de senaste 10 åren. Nästan hälften av alla unga bor alltså på andra sätt, hos kompisar, hos föräldrar, i studentlägenhet eller i andra eller tredje hand, vilket är den boendeform som har ökat mest sedan undersökningarna började genomföras 1997. Men väldigt få av de som bor så vill egentligen göra det.

Sven Bergenstråhle heter bostadsforskaren som på uppdrag av Hyresgästföreningen har genomfört undersökningarna om ungas boende. Han säger till tidningen Hem&Hyra att:

“- Det är en klar ekonomisk förbättring för unga, men det ger ändå inte utslag i att fler får egen bostad, i stället har vi fler boende i andra hand. Och även om ekonomin är bättre för många är det en mycket stor grupp som inte har råd med en genomsnittlig hyresrätt, bostadsrätt eller studentlägenhet där de bor.”

8 av 10 i undersökningen säger att en egen bostad skulle passa dem bäst i dagsläget. För det behöver man bygga många nya, prisvärda bostäder, säger Bergenstråhle, eftersom unga ofta inte klarar sig i konkurrensen med andra åldersgrupper, trots att deras ekonomi har blivit bättre under de senaste åren.

Källa: Hem&Hyra 1/10-07