Allmännyttan storsatsar i Göteborg

Göteborgs kommunala bostadsbolag har hittills inte byggt så mycket nya bostäder per år, men nu ska det vara slut med det. Förvaltnings AB Framtidens vd Carl-Johan Korsås säger nu till Göteborgs-Posten att man ska bygga 600 nya lägenheter per år, och då främst i attraktiva lägen.

Carl-Johan Korsås säger att man hittills har byggt för lite, och att man nu ska hålla en nivå på 400-600 lägenheter per år, även om konjunkturen viker. Det är viktigt för att möta de stora ungdomskullar som snart ska ut på bostadsmarknaden, samt den stora inflyttningen till Göteborg. GP frågar: Vem bygger ni för?

“-Nyproduktion brukar gå till de som för stunden söker ny bostad. Ungdomar, inflyttade och 40-talister som säljer bostadsrätt eller villa för att frigöra kapital.”

Krävs höga inkomster?

“-Bestånden består av 70 000 lägenheter, de flesta med låga hyror. Våra nybyggen kan inte fokusera på grupper som debuterar på bostadsmarknaden, men de skapar flyttkedjor som frigör äldre och billigare lägenheter.”

Carl-Johan Korsås pratar också om den utlovade satsningen på 1000 lägenheter som unag kan efterfråga, och säger att det beror på planprocessen hur stor del av dem som kan vara i nyproduktion. Men de ska snart börja öronmärka lägenheter i det befintliga beståndet för unga mellan 18-29 år som har en försörjning.

Källa: Göteborgs-Posten 25/1-08