Andelen lediga lägenheter i riket: 1,4 %

Inte sedan 1992 har det funnits så få lediga lägenheter i Sverige enligt SCB.

Det handlar om cirka 20 000 lägenheter som är lediga för omedelbar uthyrning, varav 15 000 av dem finns i kommuner med färre än 75 000 invånare. Använd länken till höger för att kolla mer statistik, där kan man till exempel räkna fram att i Stor-Stockholm är andelen lediga lägenheter 0,16 % eller 1,6 promille och motsvarande siffra för Stor-Göteborg är 0,13 % eller 1,3 promille!

Stellan Lundström, professor i fastighetsekonomi vid KTH, säger till SVT Rapport att det måste byggas fler ungdomsbostäder och också bli enklare och mer attraktivt att hyra ut. Han tror också att det om några år återigen kan bli aktuellt med någon form av stöd eller

subventioner till hyresrättsbyggandet.  

”Om tre-fyra år kommer det en extra kull på hundratusen ungdomar ut på bostadsmarknaden. Och hur de ska lösa sin bostadssituation blir en intressant politisk fråga” avslutar Stellan Lundström med.