Ta itu med andrahandsmarknaden!

Den 28 april publicerade tidningen Stockholm City nätverkets debattartikel om andrahandsmarknaden. Läs den här!

“Andrahandsmarknaden är otroligt viktig för en flexibel bostads- och arbetsmarknad och inte minst för unga som har svårt att etablera sig på den reguljära hyresmarknaden. Men andrahandsmarknaden är också full av fallgropar och andrahandshyresgästen har ett alldeles för litet skydd i relation till uthyraren.

De senaste dagarna har vi i media kunnat läsa om folk som blir blåsta på pengar, om hur budgivning tillämpas på kontrakten och om hur ockerhyror blir allt vanligare. Det är en bild som vi i nätverket jagvillhabostad.nu kan bekräfta. Det finns också fall där uthyraren vill ha olika tjänster utförda, till exempel att den som hyr ska stå krokimodell naken en gång i veckan. En alltmer desperat bostadssituation föder desperata handlingar.

Politiker, tjänstemän, hyresnämnd med flera vet alla att andrahandsmarknaden ser ut så här, men ingen visar tecken på att vilja arbeta för en förändring. Att den olagliga andrahandsmarknaden under lång tid har accepterats har lett till att situationen med budgivning och ockerhyror har normaliserats. Alltför få känner till sina rättigheter och vart de kan vända sig om de råkar i trubbel eller misstänker att de betalar alldeles för mycket.

Jagvillhabostad.nu efterlyser att någon ansvarig politiker sätter ner foten – det är dags att ta tag i eländet på andrahandsmarknaden! Det behövs betydligt mer och lättåtkomlig information om vilka lagar och regler som gäller. Att hyra ut olagligt i andra hand ska också svida betydligt mer än vad det gör i dagsläget, kanske ska man rent av kategorisera det som en brottslig handling, vilket det ju faktiskt är. Varför inte ge sig på en uppsökande verksamhet bland alla de annonser som finns på nätet, där det är helt uppenbart att det handlar om ockerhyra? Men det är också viktigt att se över villkoren för att få tillstånd att hyra ut i andra hand, för att få fler att hyra ut på ett lagligt sätt. Detta har också föreslagits i en statlig utredning, med förslagen att utlandsvistelser och studier på annan ort också ska vara giltiga skäl för uthyrning. Det är också värt att se över möjligheterna för en laglig förmedling av andrahandslägenheter, till exempel genom Stockholms stads bostadsförmedling.

Linn Matic
Jagvillhabostad.nu”