Dubbelt så långa kötider för studentboende i Stockholm

Kötiderna för att få en studentbostad i Stockholm har mer än fördubblats jämfört med förra året. Till Lappkärrsberget är det nu 10 månaders kötid, och till Idun knappt två år, för den som hade kortast kötid. SSCO säger att det beror på att det dels är generellt svårt att få en bostad i Stockholm, att studentbostäderna är för få samt att andrahandsmarknaden är för dyr för studenterna.

Dessutom säger SSCO:s vice ordförande Love Hansson till DN att:

“-En del studenter som kanske egentligen pluggat klart hänger sig kvar i rummen och fortsätter att ta kurser för att de inte kan få någon annan bostad.”

Love Hansson menar också att studenter väljer bort Stockholm på grund av den dåliga bostadsmarknaden, och att det är såligt för hela regionen eftersom man inte kan hålla uppe kompetensnivån utan de bästa studenterna.

Bostadsborgarrådet Joakim Larsson (m) säger till tidningarna att det kan bli aktuellt att inrätta tillfälliga studentboenden, som de i Kista, samt att han för samtal med fastighetsbolagen Einar Mattsson och Vasakronan om att omvandla lägenheter som blir lediga till studentbostäder. Till SvD säger han också att det kan vara en möjlighet att låta studenter ta över allmännyttiga lägenheter när de blir lediga.

Jagvillhabostad.nu tycker att det är kul att Joakim Larsson vill göra något åt bostadsbristen bland studenter, men att göra redan existerande hyresrätter till studentlägenheter löser ingenting. Problemet är ju att det totala antalet bostäder är för litet – vilket leder till att studenterna bor kvar i sina studentlägenheter och läser extra kurser när de egentligen är klara eftersom de inte får tag på någon “vanlig” lägenhet.

Källa: Dagens Nyheter 12/8-08 samt Svenska Dagbladet 12/8-08