Regeringens budgetförslag: Det ska löna sig mer att hyra ut i andrahand

Idag kan en privatperson hyra ut ett rum i sin villa eller bostadsrätt, skattefritt, för max 4000 kronor. I regeringens budgetförslag föreslås den gränsen bli 12 000 kronor. Bostadsminister Mats Odell säger till Sveriges Radio att:

“-Nu vet vi att redan idag är det 70 000 som hyr ut i andra hand och det finns en ganska stor potential. På det här viset borde det bli fler studenter som faktiskt får en bostad och kan börja studera och flera ungdomar som har fått ett jobb någonstans som kan få en tillfällig bostad i avvaktan på en mer permanent lösning.”

För den som har en hyresrätt och vill hyra ut den i andra hand kommer reglerna inte ändras. Man ska fortfarande inte kunna tjäna pengar på andrahandsuthyrning av sådana. Men Mats Odell tror ändå att förslaget kommer ge fler bostäder:

“-Det är faktiskt så att vi har bostadsbrist i Sverige. Här i Stockholm står 230 000 människor i bostadskö och vi har 135 kommuner som har bostadsbrist. Det håller vi på att ändra på, men innan vi har kunnat bygga mer är det viktigt att kanske framför allt ungdomar, studenter, kan hitta en bostad i väntan på en mera fast lösning.”

Jagvillhabostad.nu konstaterar att regeringen återigen har lagt ett förslag med fokus på de som redan är inne på bostadsmarknaden, oavsett hur man försöker sälja in det. I våra SIFO-undersökningar har det visat sig att ingen (0%) vill bo inneboende. Det viktiga är att satsa på lösningar för att öka bostadsbyggandet, och där väntar vi fortfarande förgäves. Nu är det halvtid, Mats Odell – dags att visa vad ni går för!