Husockupationerna ger resultat i Lund

Jagvillhabostad.nu har tidigare rapporterat om husockupationerna i Lund. Ockupanterna får nu stöd av studentgrupper. SVT rapporterar att vänsterns studentförbund i Lund under en timme i fredags ockuperade samhällsvetarnas kårhus. Det hela gick lugnt till, och studenterna i kårhuset ställde sig positiva till aktionen trots att de överraskades mitt i ett möte.

De uppmärksammade ockupationerna verkar också ha fått effekt på hög politisk nivå. Enligt SR ska Lunds kommun nu se över möjligheterna att hyra ut tomma hus, som bedömts som rivningsfärdiga. Mats Helfrid (m) säger att uppmärksamheten kring frågan har fått kommunledningen att tänka om och besluta sig för att fortsätta ligga på serviceförvaltningen, som hållit fast vid att det inte finns några rivningshus i Lund  som är i så pass gott skick att någon skulle kunna flytta in där.

 I lördags demonstrerade hundratals personer i Lund mot bostadsbristen. Demonstrationen saknade polistillstånd men gick lugnt till och följdes med intresse av förbipasserande.

Ockupationerna i Lund har också fått efterföljare i Göteborg. En grupp som kallar sig Frälsningspiraterna flyttade i lördags in i ett tomt hus på Holländareplatsen i Gamlestan. I en intervju i SR P4 Göteborg säger en talesperson för gruppen att de tröttnat på att det inte finns några lediga bostäder. Frälsningspiraterna hoppas på goda grannkontakter med boende i området och bjöd på söndagen in till öppet hus.