Boverket skriver ner sin byggprognos

Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:”Normal tabell”; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:”Times New Roman”;}

För två månader sedan bedömde Boverket att 26 500 nya bostäder skulle ha påbörjats under 2008. Nu revideras den prognosen och skrivs ner till 22 000. Nästa år minskar byggandet ännu mer – Boverkets prognos pekar på 16 000 påbörjade bostäder under 2009. Byggandet av hyresrätter under 2009 antas av Boverket uppgå till cirka 5000 bostäder, men man utesluter inte att den siffran kan bli mindre. Hans-Åke Palmgren, Boverket, säger dock till Ekot att de sjunkande byggkostnaderna kan leda till att hyreshusbyggandet ökar.

Det snabbt sjunkande bostadsbyggandet kommer att öka på bostadsbristen, såklart. Det finns redan nu för få bostäder, och trycket ökar i takt med att de stora ungdomskullarna från slutet av 1980- och början av 1990-talet nu ska ut på bostadsmarknaden.

Jagvillhabostad.nu tycker att politiker och byggbransch bör ta tillvara på det tillfälle som de sjunkande byggkostnaderna ger att utveckla nya produkter, för att kunna möta ungas efterfrågan. Det går att sänka produktionskostnaderna och bygga mer kostnadseffektivt, det går att bygga mer yteffektivt, det går att tänka på nya sätt runt funktioner och uttryck – det går att bygga för unga, helt enkelt. På köpet kan vi få en bättre bostadsmarknad med ett mer differentierat utbud, förnyelse i byggbranschen och större variation i nybyggda bostadsområden. 

Läs mer om våra byggprojekt och tankar kring att bygga för unga på byggmer.nu!