Interpellationsdebatt: Bostadsministerns svar

Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:”Normal tabell”; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:”Times New Roman”;}

I gårdagens interpellationsdebatt besvarade bostadsminister Mats Odell (kd) fyra interpellationer från Socialdemokraterna om bostadsbyggande, bostadsbrist, investeringsstöd och renoveringssatsningar med ett gemensamt svar. Odell började med att poängtera att bostadsbristen inte har uppstått efter valet 2006 utan hänger kvar från tidigare regeringar.

Mats Odell om hyresrätten

“Regeringen ser hyresrätten som en central upplåtelseform för en flexibel bostadsmarknad och har för avsikt att utveckla hyresboendet även i framtiden. Bostadsmarknaden och inte minst hyresrätten står inför grundläggande problem som tidigare regeringar har ignorerat. Hyresrättens försvagade ställning måste åtgärdas. Det måste bli mer attraktivt att investera i hyresbostäder och studentbostäder, och det krävs nya gynnsamma villkor för att äga och förvalta bostäder.”

(Mats Odell)

Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:”Normal tabell”; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:”Times New Roman”;}

Hyresrätter är den upplåtelseform som unga framför allt kan efterfråga, eftersom deras ekonomiska ställning generellt är sämre än övriga gruppers. Osäkra anställningsvillkor, låga löner och litet sparat kapital gör det svårt att få lån och att känna sig trygg med att kunna betala räntekostnader och amorteringar. Hyresrätter är skattemässigt missgynnade jämfört med bostadsrätter och egnahem. Jagvillhabostad.nu vill se neutralitet mellan upplåtelseformerna och hoppas att det är det bostadsministern menar med sitt uttalande.

Ekonomiskt stöd till byggbranschen
Odell avvisade kraven på investeringsstöd för byggandet av hyresrätter och menade att en vändning när det gäller efterfrågan på bostäder, och därmed byggbranschens förutsättningar att bygga, kommer när de ekonomiska förutsättningarna stabiliserats och hushållen får tillbaka sin framtidstro. Vidare framhöll bostadsministern de ROT-avdrag som regeringen vill införa som en viktig åtgärd för att främja sysselsättningen i byggbranschen och stärka hushållens köpkraft.

Oppositionen missnöjda med Odells svar
De socialdemokratiska interpellanterna kallade Odells svar nonchalant, otillräckligt och ett “icke-svar”. De efterlyste återigen svar på frågorna om hur regeringen tänker adressera bostadsbristen, varför regeringens åtgärder inte omfattar hyreslägenheter och varför regeringen inte har en politik för att bygga bostäder för unga människor. Debattörerna från (s) beskrev också partiets förslag för att stimulera bostadsbristen.

I den fortsatta debatten talade bostadsministern framför allt om efterfrågan på bostadsrätter och hur den styrs av det samhällsekonomiska läget. Han lyfte fram ägarlägenheter och beskrev produktionen av dem som i praktiken byggande av hyresrätter. (Jagvillhabostad.nu tycker att det finns en markant skillnad mellan ett hyreskontrakt i första hand och att hyra en ägarlägenhet, inte minst när det gäller besittningsrätt och kontroll av hyressättning.)

Ungas situation på bostadsmarknaden
Samtliga interpellanter underströk ungdomars särskilt utsatta situation på bostadsmarknaden. Civilutskottets ordförande Carina Moberg (s) använde till och med jagvillhabostad.nu:s verksamhetschef Elsa Reimerson som exempel!

“Vad ska de 1,1 miljoner ungdomar som om några år ska ut på bostadsmarknaden ta sig till om det inte byggs fler hyresrätter? De 1,1 miljoner ungdomarna i åldersgruppen födda 1984-1995 utgör 12 procent av landets befolkning. Det är fyra gånger så många som just nu skulle kunna tänka sig att rösta på Kristdemokraterna. Bland dem finns Elsa som är 26 år. Hon har under tio års tid flyttat 15 gånger. Hon har bott i åtta kommuner i två länder, men hon har aldrig haft ett förstahandskontrakt. Mats Odell, hjälp branschen att bygga, och hjälp Elsa att få tag på sitt förstahandskontrakt!”

(Carina Moberg)

Bostadsfrågan, och bostadsbristen bland unga, är brännande aktuell och måste utgöra en stor del av det politiska samtalet, inte minst inför valet 2010. Jagvillhabostad.nu jobbar stenhårt för att föra upp frågan på politiska dagordningar både nationellt och lokalt. Vi tar inte ställning partipolitiskt, utan för samtal över hela det politiska spektrat, och genom vårt nätverk får unga bostadssökande en plattform för påverkan. Att så mycket av gårdagens interpellationsdebatt kretsade runt ungas situation på bostadsmarknaden är positivt och spännande, och vi ska se till att diskussionen fortsätter framöver.