Malmö avstår från hyresgaranti

Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:”Normal tabell”; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:”Times New Roman”;}

Sedan 2007 har regeringen gett kommunerna möjligheter till hyresgarantier, det vill säga erbjudit dem pengar för att hjälpa till exempel unga att få en lägenhet genom att gå in som borgenär för hyresgäster utan fast inkomst. Sveriges Radio P4 Malmö rapporterar idag att Malmö hittills har avstått från regeringens reform.

Enligt SR tycker inte Anders Rubin, bostadskommunalråd i Malmö, att bostadsgarantin är någon hjälp. Han ser hellre att regeringen inför subventioner för nybyggnation. Att kommunen skulle gå in som borgenär tar för lång tid, eftersom ett kommunalt beslut kan ta upp till en och en halv månad, säger Rubin till SR.

Unga har generellt osäkrare anställningsformer, lägre löner och mindre sparat kapital än andra åldersgrupper. För att få ett hyreskontrakt krävs ofta fast anställning och en dokumenterad årsinkomst på upp till fyra gånger årshyran. En kommunal hyresgaranti kan hjälpa den som till exempel har en projektanställning, men som har en inkomst som täcker hyra och andra utgifter, att få ett eget boende. Jagvillhabostad.nu tycker att fler kommuner borde använda sig av hyresgarantin, eftersom ekonomiska förhållanden är en av de största trösklarna för unga som vill in på bostadsmarknaden.

Läs mer om hyresgarantier på BKN:s hemsida.