SCB: Antalet lediga lägenheter fortsätter att minska

Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:”Normal tabell”; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:”Times New Roman”;}

SCB rapporterar att antalet outhyrda bostadslägenheter i flerbostadshus har minskat sedan slutet av 1990-talet. Antalet lediga lägenheter är nu det lägsta sedan 1992. Antalet lägenheter lediga för omedelbar uthyrning är knappt 19 000, vilket utgör 1,3 % av beståndet. Den siffran ska helst inte understiga 1,5 % om man vill klara en normal omflyttning i beståndet.

Situationen är värst i storstadsregionerna och i mellanstora städer. I Stor-Stockholm var andelen till uthyrning lediga bostadslägenheter den 1 september i år 0,3 % och i Stor-Göteborg 0,2 %. I kommuner med fler än 75 000 invånare är siffran 0,8 %. Det är bara i kommuner med färre än 75 000 invånare som man kommer över 1,5 % -gränsen. Där är i snitt 2,5 % av hyreslägenheterna lediga. Högst andel lediga lägenheter i det kommunala beståndet finns i Karlskoga och Sorsele med runt 14 %.

Att det behöver byggas fler bostäder för att lösa inte bara ungas bostadsbrist är uppenbart. Än viktigare är att bygga kostnadseffektiva bostäder, med en sluthyra som unga och andra mindre kapitalstarka grupper har råd med. Jagvillhabostad.nu anser att en flexibel hyresmarknad är otroligt viktig, särskilt som arbetsmarknaden blir alltmer lättrörlig. Det är inte vettigt för vare sig individer eller samhället att människor måste tacka nej till jobb eller utbildning på grund av att de inte kan få tag på en bostad. Alltså: Bygg mer, och bygg vettigt – bygg för unga.