700 nya hyreslägenheter i Stockholm

Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:”Normal tabell”; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:”Times New Roman”;}

Björn Ljung, ordförande (fp) i kommunala bostadsbolaget Stockholmshem, har lyckats göra bostadsklipp mitt i finanskrisen. Stockholmshem har investerat närmare en miljard kronor i 700 nya hyreslägenheter. Satsningen sker i tre investeringsfaser: köp av bostadshus, ny mark för exploatering och bostadsrättsprojekt som nu blir hyreslägenheter. Fler projekt kan vara aktuella i framtiden.

Stockholmshem är ordentligt stadd vid kassa efter att ha sålt hyreslägenheter dyrt vid ombildningar. I den rådande lågkonjunkturen minskar efterfrågan på bostadsrätter, och privata byggföretag väljer därför att sälja sina byggprojekt – varpå Stockholmshem kan köpa halvfärdiga bostadsrätter billigt och förvandla dem till nya hyresrätter.

Många av de små, billiga lägenheterna som förut fanns i allmännyttans bestånd hör till dem som sålts ut efter bostadsrättsombildningar. Jagvillhabostad.nu hoppas att de nya lägenheter som ska ersätta dem inte bara blir stora och dyra, utan att Stockholmshem lägger krutet på att också ta fram yteffektiva och kostnadseffektiva bostäder som unga kan efterfråga. Det projekt som jagvillhabostad.nu driver tillsammans med Stockholmshem i Råcksta, där närmare 100 små, billiga lägenheter för unga ska byggas de närmaste åren, är en bra inspirationskälla. Läs mer på byggmer.nu!