Var åttonde ny Lundastudent övervägde sluta

Normal 0 21 false false false SV X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:”Normal tabell”; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:”Times New Roman”,”serif”; mso-ascii-font-family:”Times New Roman”; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:”Times New Roman”; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:”Times New Roman”; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:”Times New Roman”; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

Lunds och Uppsalas studentkårer har i samarbete med Lunds kommun och Lunds universitet genomfört en bostadsundersökning bland antagna studenter i Lund, Helsingborg och Uppsala höstterminen 2008. Undersökningen visar bland annat att 13 % av studenterna som påbörjade sina studier under hösten har övervägt att hoppa av på grund av bostadssituationen.

Lund är en av 24 av Skånes 35 kommuner som uppger i Boverkets bostadsmarknadsenkät 2008 att de har brist på bostäder för ungdomar. Lunds kommun har i enkäten svarat att man inte förväntar sig någon förbättring av bristsituationen under 2009. Kommunen anser också att det behöver byggas mer. Lund har som enda skånsk kommun infört hyresgarantier (men bara beviljat 1 (ja, en) person detta sedan bidraget till kommunala hyresgarantier infördes 1 juli 2007).

Uppsala kommun uppger i bostadsmarknadsenkäten att kommunen har balans på bostadsmarknaden. I studentkårernas undersökning bedömer dock 53 % av de tillfrågade bostadssituationen för studenter som ganska eller mycket svår, och 15 % anger att bostadssituationen har inneburit problem för dem under deras studier.

Kontrakt på studentbostäder har i allmänhet ett visst antal avklarade högskolepoäng per termin som villkor. Knappt hälften av de tillfrågade studenterna anser att möjligheten att bo kvar i samma boende efter examen är viktig. De skulle alltså hellre ha ett riktigt förstahandskontrakt med besittningsrätt. I våra byggprojekt ställer jagvillhabostad.nu krav på ålder vid inflyttning – i VillBo i Huddinge måste hyresgästerna vara under 35 år vid inflytt, och en liknande gräns diskuteras för projektet i Råcksta – men besittningsrätt gäller därefter som vanligt, och ingen tvingas flytta ut för att den fyllt visst många år.