Malmö/Lund City: “Fler får betala ockerhyra”

Elsa Reimerson, verksamhetschef för jagvillhabostad.nu, uttalar sig i tidningen Malmö/Lund City om den osäkerhet som en allt större andrahandsmarknad innebär för unga bostadssökande. Risken för ockerhyror och diskriminering är stor.

Diskriminering på bostadsmarknaden är utbredd och sker i största grad vid förmedling och försäljning av lägenheter. Den som söker andrahandsbostad får ofta finna sig i detaljerade krav på hur de ska vara gällande ålder, kön och så vidare. Personer med ickesvenska namn kan ha svårare att få hyra i andra hand. Den som hyr ut i andra hand kan utan risk för påföljder göra ett ordentligt påslag på hyran – det värsta som kan hända är att man tvingas betala tillbaka mellanskillnaden, om Hyresnämnden bedömer att den hyra som tagits ut är oskälig i förhållande till bruksvärdet på lägenheten.

Jagvillhabostad.nu har gett ut en skrift om bostadssökande, där vi också visar hur man kan lära sig känna igen diskriminering och vad som går att göra åt saken. Ladda ner den här till höger, eller be din skola, arbetsförmedling, konsumentvägledare eller liknande att beställa den från oss så att du får tillgång till den i tryckt form!