Krav på referenser lägger krokben för unga bostadssökande

Dagens Nyheter skriver idag om två unga människor som nekas kontrakt av Svenska Bostäder – trots att de uppfyller de ekonomiska krav som bolaget ställer. Orsaken är att de inte kan visa upp referenser från tidigare boende. De bor nämligen inneboende, och har inte tidigare haft något eget hyreskontrakt. Kravet på referenser kan lägga krokben för unga bostadssökande. En förälders intygande om att du alltid plockar ur diskmaskinen när det är din tur gills inte, och från svarta andrahandskontrakt är det svårt att få något alls på papper.

Elif och Özgur Kilic stod först i kön till en liten trea i Grimsta (ett område nära Vällingby). Deras bägge årsinkomster ligger gott och väl över de krav som Svenska Bostäder ställer, och de har inga betalningsanmärkningar. Ändå fick de inte lägenheten – eftersom de inte haft något eget hyreskontrakt tidigare, och just nu bor inneboende hos en släkting. Svenska Bostäder godkänner endast referenser från boende i första hand eller godkänt andrahandsboende i områdena Västerort och Järva. Svenska Bostäders informationschef, Sandra Plavinskis, säger till DN att beslutet om att inte godkänna inneboende som referens för nytt boende grundar sig i att de sett en “negativ utveckling” i vissa områden, med fler och fler som saknar egen försörjning.

Bostadsbristen bland unga är galopperande akut. Unga som grupp har generellt lägre inkomster, osäkrare anställningsvillkor och mindre sparat kapital än andra grupper, och står sig därför dåligt i konkurrensen om de lägenheter som finns + har inte råd med nyproducerade bostäder, eftersom dessa oftast byggs för stora och för dyra för unga. I storstadsområdena är unga ofta helt hänvisade till andrahandsmarknaden, där svarta kontrakt och ockerhyror snarare är regel än undantag. Att i ett sånt läge skärpa kraven på referenser från tidigare boende är att sätta inte bara käppar, utan hela trädstammar, i hjulet för en ung person som försöker ta sig in på bostadsmarknaden.