Studenter tvingas tälta

Sveriges Förenade Studentkårer (SFS) har kartlagt bostadssituationen för studenter i landets största studentstäder. Göteborg, Malmö, Lund, Stockholm och Uppsala kan enligt SFS troligen inte erbjuda nya studenter ett boende under höstterminen. Bostadsminister Mats Odell (KD) tror att bostadsbristen planar ut när alliansens avdrag för andrahandsuthyrning får större genomslag.

I Lund har studentkåren rest två stora militärtält med sovplatser. Malmö högskola erbjuder akutboende i kårhuset. I Göteborg bor studenter mer eller mindre permanent på vandrarhem. Bostadssituationen för landets studenter är kaosartad. De närmaste åren vill regeringen anslå medel för ytterligare 10 000 högskoleplatser, vilket ökar farhågorna för ännu större problem framöver.

DN:s ledarsida argumenterar för att detta handlar om generell bostadsbrist, inte brist på studentbostäder, och jagvillhabostad.nu håller med. De flesta studenter vill bo i vanliga lägenheter – inte korridor. Samtidigt är studenter en utsatt grupp som i mycket delar förutsättningar med unga bostadssökande. Taskig ekonomi, ofta nyinflyttade, beroende av kollektivtrafik – inte så lätt då att efterfråga en stor, dyr lägenhet i stan eller en visserligen billigare bostad en bit ut, men med dåliga kommunikationer.

Mats Odell (KD), ansvarig minister för bostadspolitiken, tror att bostadsbristen kan åtgärdas genom “bättre utnyttjande av befintliga bostäder” – det vill säga andrahandsuthyrning. Problemet är dels att andrahandsmarknaden ofta liknar vilda västern, med ockerhyror och annat skumrask som vardagsmat, dels att i stort sett ingen vill bo i andra hand. Förmånligare villkor för den som hyr ut sin lägenhet är ännu en åtgärd som gynnar dem som redan bor, inte dem utan bostad.