Varför räknas inte ungas efterfrågan?

SvD Opinion tycker att den som hyr ut en del av sin lägenhet ska slippa skatta för hyresinkomsten, ett system som finns i till exempel Norge. Så kan bostadsbristen bland unga och studenter lösas, menar ledarskribenten, och klämmer också i med att det är för lite “marknad” i bostadsmarknaden. Men är inte en stor grej med “marknad” att efterfrågan ska ha åtminstone lite inflytande över utbudet? Unga vill ju inte bo inneboende!

Åtta av tio unga anser att ett eget boende (hyresrätt med förstahandskontrakt, bostadsrätt eller egnahem) passar deras behov bäst idag. En (1) procent svarar “Hyra rum o. dyl” på frågan om vilken boendeform som skulle passa dem bäst just nu.

Andrahandsmarknaden dras dessutom med stora problem. Hyrorna ligger för högt, kontrollen är i det närmaste obefintlig och det är stor risk för den som hyr i andra hand att bli utnyttjad på olika sätt.

Varför räknas inte ungas efterfrågan? Varför är det inte okej att önska sig ett eget boende bara för att man är under trettio? Varför ska vi som står utanför bostadsmarknaden utlämnas till den goda viljan hos de som redan har en bostad? Jagvillhabostad.nu fattar ingenting, men fortsätter arbetet för att lösa bostadsbristen bland unga på sätt som funkar både för samhället och för de unga människor vi organiserar och företräder.