LKF gör om bostadsförmedling

Lunds kommunala fastighetsbolag (LKF) öppnar den 16 november sin helt omgjorda hemsida. Den största förändringen är att den som söker bostad direkt kommer att kunna se var det finns lediga lägenheter.

LKF förmedlar runt 1 100 lägenheter per år. I det nuvarande systemet går erbjudanden ut till de fem med längst kötid som ställt sig i “aktiv” kö och anmält intresse för ett visst område. Den 16 november förändras systemet så att alla kan se vilka lägenheter som är lediga och anmäla intresse, oavsett kötid. Uppdelningen mellan “aktiv” och “passiv” kö försvinner. De sökande kommer att kunna se hur många andra som är intresserade av samma lägenhet. LKF hoppas att hanteringen av lediga lägenheter ska bli mer effektiv med det nya systemet, eftersom bara de som är intresserade av en specifik lägenhet hör av sig.

I det nya systemet ska bostadssökande kunna se hur lång kötid som krävs för olika områden. LKF har dock inte bestämt sig för om de ska ange hur lång kötid den har som fått en viss lägenhet. Gunilla Flygare, marknadschef på LKF, säger till Sydsvenskan att det ju finns andra faktorer som påverkar vem som får en lägenhet eller inte – till exempel inkomstnivåer och betalningsanmärkningar.

Jagvillhabostad.nu gillar köbaserade bostadsförmedlingar. Inte för att de ger fler bostäder, men för att det är det bästa sättet att förmedla de bostäder som finns på ett transparent och rättvist sätt. Kommunen kan använda bostadskön som planeringsunderlag, och de bostadssökande kan bedöma sina chanser och slippa oro över diskriminering. För att göra systemet ytterligare överskådligt kan LKF göra som exempelvis Stockholms stads bostadsförmedling – där kan de sökande bara anmäla intresse på lägenheter som de uppfyller kraven för. Kötid för förmedlade lägenheter kan därmed redovisas och ge en rättvisande bild av förutsättningarna för att få en bostad.