“Framförhållning” framstår som underdrift

Vid årsskiftet stod 287 000 personer i kö hos Stockholms stads bostadsförmedling. Ungefär en femtdel av dem anmäler regelbundet intresse för lediga lägenheter och ses därmed som aktivt sökande. Kötiderna i innerstaden är långa, uppemot 20-25 år i vissa områden. Längre ut från stan kan det räcka med fyra-fem år – men fyra år är lång tid, för den som kommer utifrån eller som just ska flytta hemifrån.

SvD rapporterar om Elisabet, som fick en tvåa vid Vasaparken efter 8,5 års köande. Lägenheten är nyproducerad och förhållandevis dyr, vilket generellt ger kortare kötid. För en tvåa i Rågsved, drygt tjugo minuters tunnelbaneresa från centrala stan, är den genomsnittliga kötiden 3,8 år. Stockholms stads bostadsförmedling har en nedre åldersgräns på 18 år – vilket gör att den som vill flytta hemifrån efter gymnasiet har små möjligheter att skrapa ihop kötiden som behövs även för en mindre central lägenhet. Samma gäller förstås den som just flyttat till Stockholm och inte stått i kö där tidigare.

De minsta och billigaste lägenheterna finns oftast i innerstaden, och är därmed mer eller mindre oåtkomliga för unga bostadssökande. Längre ut är lägenheterna större och dyrare, vilket kan göra det svårt för unga utan fast anställning att bli godkända som hyresgäster. De lägenheter som förmedlas med kortast kötid är nyproducerade bostäder, med betydligt högre hyror än i det äldre beståndet.