Ockerhyror allt vanligare

Anmälningarna till Hyresnämnden om överhyror vid andrahandsuthyrning har nästan dubblerats det senaste året. Hyresnämnden i Stockholm tog 2008 emot 166 ansökningar om återbetalning. 2009 kom det in 288 anmälningar om överhyra i Stockholmsområdet. Sanktioner för den som hyr ut för dyrt saknas helt.

Hyran för en andrahandsbostad ska motsvara en likvärdig lägenhet i allmännyttans bestånd. Den som hyr ut en bostadsrätt får alltså inte sätta hyran efter sin avgift eller sina räntekostnader. Hyresnämnden kan ålägga den som tagit ut för mycket i hyra vid andrahandsuthyrning att betala tillbaka överhyran (plus ränta). Anmälan måste göras inom tre månader efter att andrahandshyresgästen flyttat ut, och återbetalning kan krävas för max ett år tillbaka i tiden.

Kontrollerna av dem som hyr ut i andra hand borde vara hårdare, säger jagvillhabostad.nu:s verksamhetschef Elsa Reimerson till Svenska Dagbladet. Det borde finnas sanktioner mot dem som utnyttjar unga bostadssökande och andra svaga grupper på bostadsmarknaden genom att ta ut oskäliga hyror.

Facebook
Twitter
LinkedIn