God fortsättning!

Gröten är uppäten, mellandagsrean urplockad och grevinnans betjänt har snubblat klart. Det nya året ligger framför oss, och det är mycket på gång! Om 255 dagar är det val, och innan dess kommer jagvillhabostad.nu ställa politikerna till svars ordentligt. Hur ska bostadsbristen bland unga lösas? Vilka partier vill ha hjälp att vinna valet av (bland annat) 500 000 förstagångsväljare, som står i begrepp att flytta hemifrån men har små chanser att få ett eget boende?

Men först: en sammanfattning om vad som hänt på sistone!

Jagvillhabostad.nu:s verksamhetschef Elsa Reimerson hördes i P4 Radio Sörmland den 28 december. Inkomstkrav och regler varierar mellan kommunerna i Sörmland, och det kan vara svårt att få en hyresrätt för en ung person utan fast anställning. Jagvillhabostad.nu tycker att kommunerna bättre borde axla sitt bostadsförsörjningsansvar och använda de redskap som finns – till exempel möjligheten till statligt stöd för kommunala hyresgarantier.

Per Eriksson, rektor för Lunds universitet, hyrde i höstas ut sin bäddsoffa till en bostadssökande student. Nu har rektorns inneboende fått ett annat boende, men rektorn tror att det kommer att råda fortsatt bostadsbrist för studenter i Lund. Det byggs för lite och alla skyller på varandra, menar Per Eriksson, som bland annat vill att Lunds universitet ska få tillstånd att hyra ut bostäder till andra än utländska studenter.

Dubbelt så många som beräknat – 20 000 personer – har registrerat sig i Malmös nya bostadskö Boplats Syd. Både chefen för Boplats Syd och Malmös byggkommunalråd är positivt överraskade. Eftersom så många anmält sig kan det dessutom bli aktuellt att sänka avgiften på 300 kronor per år, som är satt för att verksamheten ska finansiera sig själv.

Folkpartiet i Göteborgs startade i höstas en blogg för att inbjuda till dialog om partiets politik och program. Det första diskussionsämnet är En stad i förändring, som bland annat handlar om bostadsbristen bland unga. Viktoria Lindén, ordförande för jagvillhabostad.nu Göteborg, har kommenterat – gör det du också!

SSCO (Stockholms studentkårers centralorganisation) ger bostadsminister Mats Odell ett streck i betyg. Motiveringen lyder: Mats har varit besynnerligt frånvarande under det gångna året, trots att en hel ungdomsgeneration tvingas genomleva den värsta bostadskrisen på årtionden. SSCO är gärna först att omfamna de hårdare betygskraven som formuleras från politiskt håll. Bostadsministern får gå om.

Hyresgästföreningen i södra Skåne uppmanar skåningarna att ladda upp filmer på nätet där de berättar om hur de drabbats av bostadsbristen. På så vis vill Hyresgästföreningen övertyga politikerna om att de måste göra något åt bostadsbristen i Skåne.