Detta har hänt

De senaste veckorna har uppdateringsfrekvensen på vår hemsida varit lägre än vanligt. Det betyder inte att vi gjort mindre än vanligt – tvärtom!

Vi har planerat och genomfört vårt ordinarie årsmöte. Årsmötet är jagvillhabostad.nu:s högsta beslutande organ och bestämmer bland annat hur föreningens stadgar ska se ut, vilka politiska ställningstaganden som vi står för och hur verksamheten ska se ut under det kommande året. Årsmötet väljer också vilka som ska sitta i styrelsen för jagvillhabostad.nu och vem som ska vara ordförande för föreningen.

Vi har beviljats medel för Förstudie: Medborgardialog och rekryterat en projektledare. Under drygt ett år framöver kommer vi att jobba med att ta fram metoder för att underlätta och förbättra ungas möjligheter till inflytande och deltagande i samhällsbyggnadsprocesser. Det blir en spännande resa, som ska landa i konkreta förslag på hur unga, kommuner och byggbolag kan jobba tillsammans för att ta tillvara på ungas kunskap och perspektiv.

Vi har flyttat. Mer aktiva förtroendevalda och fler anställda kräver mer utrymme. Vi sitter nu i det gamla tullhuset vid Skanstull – under Skanstullsbron, bakom badmintonhallen vid Eriksdalsbadet – där vi hyr kontorsrum av Grandins Flying Circus. Vi hoppas och tror på en kreativ miljö, öppen för våra medlemmar och förtroendevalda och med bra arbetsmiljö för våra anställda.

Vi har lanserat Hemuppgiften – en idétävling om ungas boende för arkitektstuderande inom alla inriktningar. Tävlingen är ett samarbete mellan jagvillhabostad.nu, Sveriges Arkitekter, ArkitektStudenterna och Sveriges Byggindustrier tillsammans med medarrangörer från hela bygg-, bostads- och arkitektvärlden. Mer info hittar du på www.hemuppgiften.se.

Vi har synts i media. Viktoria Lindén, ordförande för jagvillhabostad.nu Göteborg, har debatterat bostadsförmedlingar och Boplats Göteborg i Göteborgs-Posten. Jagvillhabostad.nu:s anställda, som båda är uppvuxna i Arvika, har intervjuats (och prytt förstasidan!) i Arvika Nyheter.

Den bostadspolitiska debatten har fortsatt – och det har hänt en hel del. Några axplock:

Statistiska centralbyrån har släppt färsk statistik om bostadsbyggandet 2009, som visar på rekordlågt byggande. SSCO med flera har debatterat med bostadsminister Mats Odell om behovet av fler studentbostäder, och bjöd också in ministern till Studentpalatset i Stockholm för att diskutera frågan. Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen och SABO har föreslagit en skattereform för ökat byggande av hyresrätter. Förslaget innehåller slopad fastighetsskatt på hyresrätter, ändrade skatteregler för att underlätta underhåll och införande av en låg moms på bostadshyror.

Verksamhetsåret 2010 är igång, och det med besked. Jagvillhabostad.nu är mer taggade än någonsin och bostadsbristen är högt på agendan – precis som det ska vara. Det är 193 dagar kvar till valet. Let’s go!