Goda nyheter i Uppland: Ökat byggande väntar

Kommunerna i Uppland gör i årets bostadsmarknadsenkät bedömningen att det kommer byggas cirka 4 300 lägenheter i länet de kommande två åren. Eftersom samtliga kommuner utom Älvkarleby uppger att det finns en brist på bostäder i centralorterna är det naturligtvis välkommet med ett ökat bostadsbyggande!

Tomas Östlund på länsstyrelsen i Uppsala säger till UNT att det ökade byggandet är den största ljuspunkten i årets bostadsmarknadsenkät. Samtliga kommuner i Uppland utom Tierp räknar med att det kommer att byggas nya lägenheter de kommande två åren, och antalet lägenheter som planeras är 45 procent fler än perioden 2008-2009. Men att kommunerna anger att projekt ska påbörjas betyder inte nödvändigtvis att de blir av. Enligt Tomas Östlund är kommunerna “i händerna på de stora bostadsbolagen”, och byggen påbörjas inte förrän det finns ett visst antal tecknade kontrakt.

“Det lönar sig helt enkelt inte att bygga hyresrätter idag. Jag skulle ha önskat att det hade varit ännu fler hyreslägenheter som var på gång” säger Tomas Östlund till UNT.

Jahapp. “Det lönar sig inte” – men varför? Och vad kan göras åt det? Jagvillhabostad.nu har inte alla svar, men vi kan känna oss ganska ensamma ibland i vår konstruktiva inställning. Hitta problem och hinder kan alla göra, det är sökandet efter lösningar som är intressant!