TV-tips

Hur ska unga människor som vill flytta hemifrån få någonstans att bo? SVT-programmet Dina frågor handlade förra veckan om bostadsbristen bland unga. Annie Johansson, riksdagsledamot för Centerpartiet, och Maria Ferm, språkrör för Grön Ungdom, svarade på tittarnas frågor och diskuterade bostadsbrist. Programmet går att se i sin helhet på SVT Play.

Marknadshyror eller investeringsstöd? Charlie Weimers, ordförande för KDU, och Jakop Dalunde, språkrör för Grön Ungdom, debatterade i TV4 Nyhetsmorgon i torsdags. Weimers vill se fler hyresrätter genom en mer marknadsorienterad hyressättning, större tillgång till bostadsrätter för unga genom att uppmuntra bosparande och fler andrahandsboenden genom generösare regler för andrahandsuthyrning. Dalunde menade att marknadshyror leder till högre hyror och att det är en dålig idé för unga bostadssökande, och förespråkade i stället riktade investeringsstöd för små, energieffektiva hyresrätter. Se inslaget på TV4 Play!

Bostadsbristen bland studenter i Stockholm har uppmärksammats mycket på sistone, inte minst genom Socialdemokraternas löfte om 3000 nya studentbostäder under nästa mandatperiod. SVT:s ABC-nyheter intervjuade i fredags Joakim Larsson, moderat bostadsborgarråd i Stockholm, och Carin Jämtin, socialdemokratiskt oppositionsborgarråd. Inslaget finns att se på SVT Play.