Hyresrätter försvinner i Malmö

4 572 hyresrätter har försvunnit i Malmö de senaste tio åren. Orsaken är ombildningar och att nyproduktionen av hyresrätter inte hänger med. Det kunde man läsa i Skånska Dagbladet den 6 november 2010.

Vi tycker det är tråkigt att utförsäljningen fortsätter runt om i storstäderna. Det gör det bara svårare för unga att kunna få tag på en bostad till rimlig hyra.

Malmö stad har svårt att förhindra att hyresbeståndet minskar genom ombildningarna, men staden arbetar aktivt med sina styrmedel. De höjer priset på marken efter en ombildning genom den så kallade tomträttsavgälden. Samtidigt kräver staden att en viss del av nyproduktionen ska vara hyresrätter. I till exempel Hyllie måste byggherren uppföra minst en hyresrätt för att få bygga två bostadsrätter.

Att Malmö stad försöker påverka utvecklingen genom de styrmedel de faktiskt har är bra. Men om unga ska ha råd att efterfråga de nyproducerade hyresrätterna måste de byggas mer kostnadseffektivt och vi unga måste börja ses som den konsumentgrupp vi faktiskt är. Om byggarna inte vet hur de ska göra – fråga oss!

Här kan du läsa Skånska Dagbladets artikel i sin helhet.