Färdigpluggade bor kvar

P3 rapporterade i veckan om hur examinerade studenter bor kvar i sina studentlägenheter. En student kommenterade läget:

”Jag ser det som en självklarhet att man gör det om det inte finns något annat alternativ. I dagsläget finns det inte så många alternativ och då får man töja på gränserna.” 

Alla politiker som stirrar sig blinda på studentbostäder måste tänka steget längre. Att examinerade studenter bor kvar i sina studentbostäder är ett symptom på att problemet är betydligt mycket större. Det behövs bostäder för unga.

Vi vill inte förringa behovet av studentbostäder, de måste bli fler, men vi får inte glömma att studenter har möjlighet att bo i ”vanliga” lägenheter. Personer som inte studerar får inte bo i studentbostäder eftersom studentbostaden är en kategoribostad. Att bygga “vanliga” lägenheter ger en större flexibilitet.

Det finns högskoleorter som är känsliga för fluktuationer i antalet ansökningar till högskolor på grund av att de riskerar att stå med vakanser i studentbostadsbeståndet. För dessa orter är det yt- och kostnadseffektiva lägenheter, eller större lägenheter som flera kan dela på, som behövs.

För er som är intresserade av att veta mer om studenternas situation rekommenderar vi att läsa Hyresgästföreningens rapport ”Hur bor studenter?”.