Organisera dig mot bostadsbristen!

Nu i valspurtstider tävlar politikerna om oss väljares uppmärksamhet. Det slängs med siffror hit och dit och det lovas det ena och det andra. Medlemmarna i jagvillhabostad.nu beslutade på det nationella årsmötet i vintras att vi i år skulle satsa på att få bostadsbristen för unga till en valfråga inför valet. Det känns lite tidigt ännu att säga om hur stor plats bostadsfrågan får i slutdebatterna men en sak är klar – och det är att det känns som att politikerna har börjat prata bostäder allt mer och det är välkommet och på tiden. Och just nu pryds valaffischer Stockholms innerstad där moderaterna lovar 140 000 bostäder fram till år 2030. Socialdemokraterna i Stockholm stad vill inte vara sämre och lovar bygga 50 000 hyresrätter till år 2020.

Partier lovar bostäder i konkreta siffror men faktum är att det tåls att vara kritisk och något försiktig.

  • Man har exempelvis under en längre tid byggt klart färre hyresrätter än bostadsrätter, samtidigt som hyresrätter ombildats till bostadsrätter i hög takt (antalet hyresrätter i Stockholm har minskat med 50 % senaste åtta åren). Perioden 2009-2013 var andelen hyresrätter bland nyproduktion i Solna 8%, i Stockholm 42%, i Sundbyberg 20% och i Nacka 8%.
  • Alliansen i Stockholm stad hade i våras färdigställt 162 studentbostäder av de 4100 man hade lovat för fyra år sen. Vi anser att det behövs byggas mer och snabbare än politikerna lovar men exemplet visar tvärtemot – det byggs färre än man lovar.
  • Man måste även se till att det byggs för oss unga. D.v.s. billiga hyresrätter på 1 eller 2 rok inte 3-4:or. Av 7254 färdigställda lägenheter i Stor-Stockholm år 2011 var andelen 1-2:or bara drygt 700 st.

Vi förtroendevalda i jagvillhabostad.nu, nationella som lokal nivå, har blivit tillsatta av er medlemmar och således fått ert mandat att driva att det ska byggas fler bostäder och som vi unga har råd att efterfråga. Nu i höst efter valet kommer vi därför tillsammans med stödet från er medlemmar se till att följa upp och sätta press att ord blir till handling och att man tar krafttag för att bygga åt just oss unga för bostadsbristen är akut! Vi som organisation representerar ingen liten klick människor. Vi kämpar för alla de 300 000 unga vuxna som står utanför bostadsmarknaden och som bor hemma hos föräldrar, andrahand, inneboende eller på ett annat ovärdigt och osäkert sätt.

Kräv därför en bättre bostadsmarknad och bli medlem! Stödmedlem som aktiv medlem – båda är välkommet och gratis. För ju större vi är desto snabbare kan vi få siffran 300 000 unga vuxna utan egen bostad att bli färre.

/Aidin Zandian, ordförande i jagvillhabostad.nu Stockholm