Hyresgästföreningen, Byggnads, jagvillhabostad.nu i Sydsvenskan

Debatt i Sydsvenskan

I veckan presenterade regeringen sin höstbudget som innehöll allt annat än goda nyheter för oss som hoppats på åtgärder för bostadsbyggandet. Idag skriver vår förbundsordförande Alexander Wilson van Deurs tillsammans med Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen och Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads, i Sydsvenskan och uppmanar regeringen till krisinsikt.

Bostadsbristen är en kris som hotar hela samhället

Nu har regeringen presenterat sin höstbudget, och för många unga, hyresgäster och aktörer inom byggbranschen kom beskeden som en iskall dusch. Byggkrisen är ett faktum. Att regeringen inte har krisinsikt eller åtgärder i denna budget för att öka bostadsbyggandet är extremt oroväckande.

Bostadsbyggandet faller kraftigt över hela landet och har minskat med 57 procent under det första halvåret jämfört med föregående år. Samtidigt bor redan 9 av 10 svenskar i en kommun med bostadsbrist. I detta läge väljer regeringen att inte inkludera något stöd i budgeten för att stötta upp bostadsbyggandet, vilket är en katastrof som kommer att få långtgående konsekvenser för hela samhället.

Bostadsbristen har plågat Sverige i decennier. Många unga vuxna och familjer kämpar för att hitta en bostad som passar plånboken. Denna brist leder inte bara till höjda bostadspriser och ökad ekonomisk stress för unga, utan det sätter även en käpp i hjulet för samhällets utveckling. Studenter, unga yrkesverksamma och till och med etablerade familjer blir tvungna att bo i temporära och instabila boenden.

Vi riskerar också en kompetensflykt från byggbranschen. En hel generation byggnadsarbetare kan komma att saknas när ekonomin åter tar fart och byggprojekten ska sättas igång. Arbetslösheten riskerar att öka även utanför byggsektorn eftersom en byggnadsarbetare skapar arbete för ytterligare tre personer.

För att bygga bort bostadsbristen behövs ett högt och stabilt bostadsbyggande. Men istället för att stödja byggbranschen och uppmuntra till ökad produktion av nya bostäder, har regeringen valt att utöka rotavdraget för renoveringar hos privatpersoner i det ägda boendet. En sådan åtgärd kommer inte att rå på vare sig bostadsbristen eller byggstoppet, utan ökar istället orättvisan mellan det ägda och det hyrda boendet.

Faktum är att enligt prognos lägger regeringen 20 000 kronor per hushåll i det ägda boendet i denna budget. Medan de bara lägger 2 700 kronor per hushåll i hyresrätt.

Regeringen måste nu omvärdera sina prioriteringar och ta tag i det stora samhällsproblem som byggkraschen innebär.

Därför vill vi att regeringen aktivt agerar i lågkonjunktur och upprätthåller bostadsbyggandet med hjälp av förmånliga bygglån, likt grannlandet Finland. När marknadens räntor stiger och förhindrar byggprojekt från att starta går staten in med lån till lägre räntor, och ställer samtidigt krav på lägre hyror. Den politiken säkerställer en hög och jämn byggtakt och borde genast tas efter av den svenska regeringen.

Den extraordinära situationen kräver också att investeringsstödet till byggandet av hyresrätter och studentbostäder återinförs. Stödet ledde till att tiotusentals fler bostäder kunde byggas, dessutom med lägre hyresnivåer. Ett slopat investeringsstöd förvärrar krisen. En kombination av förmånliga lån och investeringsstöd kan ta oss ur den.

Regeringen måste omedelbart förstå allvaret i situationen och tilldela resurser till bostadsbyggandet. Det krävs incitament för att locka investeringar och underlätta för byggföretag att producera fler bostäder.

Bostadsbristen är inte bara ett problem för alla som har svårt att hitta bostad, det är en kris som påverkar hela samhället och människor under lång tid framöver.

Alexander Wilson van Deurs
Förbundsordförande jagvillhabostad.nu

Marie Linder
Förbundsordförande Hyresgästföreningen

Johan Lindholm
Förbundsordförande Byggnads

Artikeln publicerades 2023-09-23 och finns här.