Boplats kan bli bostadsförmedling

Man kan redan idag införa en bostadsförmedling efter kötid. Datasystemet på Boplats har förutsättningarna för att skapa ett sådant system. Enligt en Sifo-undersökning vill 67 procent av göteborgarna ha en köbaserad bostadsförmedling.

“- Styrelsen för Boplats har rekommenderat fastighetsägarna att använda registreringsdatum som en parameter vid val av ny hyresgäst, säger Maria Meyer-Martins, vd på Boplats.”

Under hösten ska de kommunala bostadsbolagen diskutera saken. I dessa bolag har man redan viss vana eftersom tiden spelar roll i deras interna bytesköer. Privata fastighetsägare kan också använda datasystemet på liknande sätt, och prioritera dem som sökt bostad under lång tid.

Man kan även se vilka som anmäler sitt intresse men sen inte dyker upp när det är dags för visning. Trots bostadsbrist är det bara fyra av tio som tackar ja till erbjuden lägenhet.

“- Fastighetsägaren kan gå in i systemet och välja ur en lista med intresserade. Där syns också hur många erbjudanden den sökande redan fått via Boplats och tackat nej till, säger Maria Meyer-Martins.”

Man får på Boplats inte ta ut en avgift eftersom det inte är en regelrätt bostadsförmedling med tidsordnad kö. I stället är det kommunen, allmännyttan och privata fastighetsägare som betalar till driften.

Stockholms bostadsförmedling får in över 40 miljoner kronor per år i anmälningsavgifter. 160 000 personer har betalat 275 kronor per år för sin köplats.

Källa: Göteborgs-Posten 25/9-06