GT skriver om vår DO-anmälan av Boplats

GT skriver den 25 september om Shahrzad Rahimi och Aicha Mania, som sökt över 500 lägenheter förgäves via Boplats. Aicha fick en lägenhet först när hon gifte sig och bytte efternamn till Karlsson. I övrigt har de exakt samma situation, har båda pluggat juridik och jobbar på Skatteverket.

Aicha, som egentligen heter något annat, sökte 500 lägenheter utan att få ett enda erbjudande, men sedan hon bytte namn till Karlsson har hon fått en fem-sex erbjudanden om lägenheter, dessutom i centrala lägen. Shahrzad fick till slut via en privat värd en lägenhet i Frölunda. Hon säger till tidningen:

“- Det är så uppenbart när man tittar på oss två, att det är diskriminerande. Det beror på våra efternamn att vi inte fick några erbjudanden förut, och det är tack vare Aichas nya efternamn som hon får erbjudanden nu.”

Shahrzad tror inte att DO-anmälan kommer leda till fällande dom:

“- Jag vill bara att folk ska få reda på hur det går till, att Boplats underlättar hyresvärdarnas diskriminering.”

GT skriver också att en annan privat person samt Jagvillhabostad.nu har anmält Boplats. Maria Meyer Martins som är vd på Boplats kommenterar anmälan så här:

“- Hela anmälan grundas på en missuppfattning. De tror att Boplats är en bostadsförmedling. Det är vi inte. Vi deltar inte alls i urvalsprocessen.”

Tidningen har också pratat med Anneli Hulthén (s) som är kommunalråd och ordförande i Byggnadsnämnden. Hon säger:

“- Det finns en diskriminering, och det är för jävligt.”

Hon kan dock inte svara på vad man ska göra åt diskrimineringen, eftersom man inte kan ställa krav på hur de privata fastighetsägarna förmedlar sina lägenheter. Hon tycker dock att det är bra att Boplats har anmälts till DO:

“- Det är bra att det prövas, men samtidigt är det som att skjuta på pianisten. Det är inte Boplats som ska anmälas utan fastighetsägarna.”