Nätverket träffade Familjebostäder

Jagvillhabostad.nu träffade marknadschefen Helena Mehner och Mats Olsson för att diskutera kring hur företaget jobbar med unga vuxna som står utanför bostadsmarknaden. Familjebostäder är uppfinningsrika och vågar prova nya grejer, det står klart efter vårt möte. De har för ett tag sedan startat Delbo ungdom, där flera unga kan bo i samma lägenhet med varsitt förstahandskontrakt.

Delbo är en bra lösning tycker Jagvillhabostad.nu, där ansvaret fördelas på alla boende i lägenheten. I verkligheten bor ju många unga på detta sätt, med skillnaden att det är en person som står på kontraktet och därmed ansvarar för att de andra sköter sig. Att ge alla i lägenheten ett förstahandskontrakt innebär också att man får en prima boendereferens.

Inspiration till detta har de tagit från Botkyrkabyggen och Örebrobostäder. Där har dock Delbo ungdom eller kompiskontrakt som det också kallas, uppkommit då man haft problem att hyra ut lägenheter, och så är inte fallet med Familjebostäder. Delbo togs fram i nära relation med en referensgrupp – studenter från Valand – där olika förslag testades för att det skulle bli så bra som möjligt. För att få ett Delbo ungdom kontrakt, se till att vara mellan 18-27 när ni flyttar in, skaffa två kompisar förutom dig själv och sök! Det kan du antingen göra genom Boplats eller direkt på Familjebostäders hemsida (eller på deras kontor på Södra vägen 12). Det är inte alla lägenheter som man kan bo som delbo i, utan det gäller större lägenheter (främst 4:or och 5:or) som finns i Tynnered, Bergsjön och Eriksbo. Om någon av er flyttar får ni som bor kvar i första hand hitta en ny kompis eller hyresgäst, men om ni inte kan hitta en själva hjälper Familjebostäder till och ni som bor kvar behöver inte betala hyra för det tomma rummet. Elen ingår också i hyran, för att undvika eventuella slagsmål om elräkningen. Enligt familjebostäder har intresset varit stort än så länge.

De har också studentlägenheter men med den finessen att man inte behöver ta poäng för att bo kvar! Adjö stress över att klara tentan för att ha tak över huvudet.

Eftersom Familjebostäder är en del av allmännyttan (bostäder ägda av kommunen) kommer de inom kort att förmedla sina lägenheter efter kötid. Vad gäller krav på sina hyresgäster finns all information på hemsidan, men generellt gäller att du inte behöver ha en fast anställning, de använder sig av ett öppet inkomstbegrepp och det räcker med att du kan visa att du har en inkomst. De säger inte heller tvärt nej till betalningsanmärkningar utan kollar om de tror att just då kan komma att klara av den aktuella hyran. De tycker inte att en p-bot ska få stoppa någon från att få ett kontrakt. De kollar ofta upp eventuella boendereferenser. De har ett mål om att lägenheterna ska ligga ute i en vecka och du kan söka på internet, telefon eller på de olika kontoren.