Nu kan du söka bostad på BoserviceSyd.se

BoserviceSyd.se har nu öppnat och där kan du som bostadssökande registrera dig och och söka lägenheter från ett par hyresvärdar i Malmö. I framtiden är det tänkt att hela Skåne ska vara inkopplade.

Den nya portalen är inte en bostadsförmedling utan en marknadsplats för lediga hyreslägenheter i Skåne. Den liknar en hel del det problemtyngda Boplats.se i Göteborg, som för tillfället är under utredning av Ombudsmannen mot etnisk diskriminering (DO) efter flera anmälningar.

Jagvillhabostad.nu är positiva till att man äntligen fått till stånd någon slags samlad portal i Malmö/Skåne efter att kommunen aldrig kom till skott. Men det finns också stora risker med detta system, där förmedlingen av lägenheterna sker i det dolda och för den bostadssökande efter okända kriterier. Risken för diskriminering är förstås stor och genom att samla alla bostadssökande på ett ställe, har man dukat upp ett smörgåsbord där hyresvärdarna kan välja russinen ur kakan. Dock förmedlas MKBs lägenheter efter kötid och det är alltid något.

Källa pressmeddelande Boservice Syd 26/10-06:
“Till skillnad från Stockholm stads bostadsförmedling är BoserviceSyd.se gratis för den bostadssökande och tar varken ut någon registrerings- eller förmedlingsavgift.” skriver man i pressmeddelandet. Jagvillhabostad.nu vill poängtera att det inte är den enda skillnaden. I Stockholm, där alla lägenheter förmedlas efter kötid, kan man med hjälp av kötiden planera sitt boende och sökande då man vet, statistiskt, hur lång tid det tar att få en lägenhet i ett visst område. Dessutom är man helt garanterad från att diskriminering förekommer. Det är värt 275 kronor om året, lätt.

Projektet initierades av Fastighetsägarna Syd, Hyresgästföreningen och MKB Fastighets AB. Boservice Syd drivs som ett eget bolag och ägs av Holzer Solutions AB som länge arbetat med IT för fastighetsbranschen.