Artikel om anmälan av Boplats till DO

Göteborgs Fria Tidning skriver om anmälan till ombudsmannen mot etnisk diskriminering (DO). Tre anmälningar har gjorts, två av privatpersoner och en av Jagvillhabostad.nu. Nu kommer allmännyttan börja förmedla sina lägenheter efter kötid, ett steg på vägen mot en bostadsförmedling, tycker vi.

DO rekommenderar att man ska förmedla efter kötid för att komma bort från ett system som riskerar diskriminering. Men Boplats Göteborg tycker inte att ansvaret är deras:

“- Vårt uppdrag är ju att få in så många annonser om lediga lägenheter som möjligt och att hjälpa de som söker genom att förklara hur man gör en bra ansökan och hur marknaden ser ut, säger Maria Meyer-Martins, vd på Boplats Göteborg.”

Det håller inte Tobias Olsson, lokal verksamhetskoordinator på Jagvillhabostad.nu, med om.

“- Boplats går ju hyresvärdarnas ärenden och möjliggör insamlingen av sökanden vilket leder till diskriminering, säger han.”

Sohan Fernando, som är en av dem som upplever sig ha blivit diskriminerade, tycker att det är uppenbart att det rör sig om diskriminering. Han har varit registrerad på Boplats Göteborg i två och ett halvt år, och sökt alla lägenheter han har råd med i halvcentrala områden. Hans kompis, med ett svenskt namn och registrerat sig samtidigt, fick gå på flera visningar.

Catharina Thörn är sociolog på Göteborgs universitet och har forskat kring hemlöshet. Hon menar att systemets slutenhet gör det omöjligt att granska om det förekommer diskriminering.

Men efter år av kritik börjar det nu hända saker. Boplats Göteborg har nu börjat rekomendera hyresvärdarna att använda kötiden. Men det kommer fortfarande vara upp till varje hyresvärd om man vill använda sig av dessa parametrar. Dock kommer allmännyttans bostäder att fömedlas efter kötid efter årsskiftet.