Jagvillhabostad.nu i Arkitekten

Tidningen Arkitekten, som ges ut av Sveriges Arkitekter, skriver i senaste numret om Jagvillhabostad.nu och det nya projekt som vi driver tillsammans med Nyréns arkitektkontor. Små, men snygga bostäder är vad våra medlemmar är ute efter, och inte nödvändigtvis centralt.

Arkitekten skriver att Jagvillhabostad.nu dyker upp i alla möjliga sammanhang där makthavare och byggfolk träffas. Vi beskrivs som drivande och med idéer.

Det som våra medlemmar vill ha är cool, häftig arkitektur, något som sticker ut, men som är litet och billigt. Jagvillhabostad.nu har gjort en enkätundersökning bland medlemmarna som visar att de vill ha små lägenheter och hellre flera rum än öppna planlösningar. Låg hyra är viktigt. Liksom närhet till ett lokalt centrum.

Arkitekten skriver om det hus som vi håller på att bygga, VillBo-huset på Klockarvägen vid pendeltågsstationen i Huddinge. Inflyttning sker i slutet av nästa år. Huset byggs av Huge och är ritat av Lejla Cengic på Mondo Arkitekter.

Jagvillhabostad.nu satt med på alla möten där arkitekturen utvärderades och Lejla Cengic beskriver oss som oerhört drivande.

Jagvillhabostad.nu är väldigt nöjda med Huddingeprojektet.

“- Det var spännande. Jag tror att vi tillförde lite nya tankar, säger Sofia Larsson. Det gick att dra ned på kvadratmeterna, både i lägenheter och trapphus utan att det blev trist. Huge fick tänka om och införa kompisboende. Det var kul att se gubbarna tänka i nya banor!”

Hyran för 33 kvadratmeter blir 3.400 kronor i månaden, tvåorna på 48 kvadratmeter ska kosta 4.200.

“- Vi är nöjda med hyresnivåerna, men hade gärna sett ännu mindre lägenheter, säger Sofia Larsson i Jagvillhabostad.nu. Och det hade varit roligt med en arkitektur som sticker ut ännu mer!”

Pontus Pyk på Nyréns kontaktade i våras Jagvillhabostad.nu för att diskutera samarbete. Tidningen Arkitekten var med när vi träffades hos Nyréns. Arkitekterna som är med är Jens Almström och Anna Roos, samt inredningsarkitekterna Katrin Greiling och Johannes Carlström.

“- Vi vill ha ett coolt hus för unga under 35. Ett hus som signalerar ungdom, man ska se direkt att det är något annorlunda, sammanfattar Sofia Larsson.”

Man pratar lite hit och dit om byggregler, potentiella byggare, önskemål och möjligheter.

Det gäller nu att hitta någon som vill bygga gruppens tänkta hus.