Ettor i stan snart ett minne blott

I en artikel i Svenska Dagbladet berättade man om att antalet små lägenheter är på väg att minska i kraftig takt. Man bygger om och slår ihop lägenheter, så att det blir dyrare att bo. Sedan 1950-talet har ettorna minskat drastiskt.

Bland annat slår Stockholmshem ihop sina ettor till treor och renoverar dem samtidigt. Man anklagas också för lyxrenoveringar, vilket gör att det blir alldeles för dyrt för de befintliga hyresgästerna att flytta tillbaka.

“- Jag har inget emot standardhöjningar i form av högre diskbänk och nya stammar. Men när rena försämringar kallas standardhöjning – som till exempel plastmatta i badrummet i stället för klinker som jag redan har – då blir jag arg. Vill jag ha nytt klinker får jag betala extra, säger Lars Björk, som är hyresgäst i en av dessa lägenheter. ”

Bland annat försvinner ettor med kokskåp som haft en hyra på endast 1500 kronor i månaden. Kristina Alvendal, som är bostadsborgarråd säger:

“- Det pågår en ombyggnation av 40-talsbeståndet och många av lägenheterna är ofullständiga. En del är utan badrum med dusch på gården och andra är små enkelrum med kokvrå. Jag tror inte ens studenter vill leva så i dag.”

Där tror vi på Jagvillhabostad.nu att borgarrådet har fel, det är många som kan tänka sig att bo enkelt, åtminstonde med handfatsdusch och kokvrå mot att man får en lägre hyra. Man säger också att man satsar på att bygga nya smålägeheter i Stockholm, men problemet är att de blir så mycket dyrare är de man nu låter försvinna.

Källa: Svenska Dagbladet 11/12-06