Priserna på bostadsrätter stiger igen

Bostadsbristen gör att priserna på bostadsrätter i Stockholm, och även i andra delar av landet, stiger ytterligare. Detta gör det ännu svårare för unga vuxna att ta sig in på bostadsmarknaden, en del har kapital men knappast till de fantasisummor som nu börjar vara verkligheten på bostadsrättsmarknaden.

 I Stockholms kommun ligger nu medelpriset för en bostadsrättslägenhet på 2, 2 miljoner kronor.

“- Den allmänna tron var väl att räntehöjningarna hade bitit, men det ser inte ut att vara så, säger Lars Kilander, vd på Märklarsamfundet.”

I höstas trodde man att priserna på bostadsrätter och villor i Stockholms län stagnerat, och även var på väg att sjunka. Men nu visar ny statistik från Mäklarsamfundet att priserna snarare stigit de senaste 3 månaderna.

Kvadratmeterpriset för en bostadsrätt ligger nu på 37 460, cirka 2500 kronor högre än senaste mätningen. och om man studerar olika statsdelar är ökningen ännu större. På Östermalm till exempel är medlepriset i dag på närmare 48 000 kronor, och i Vasastan och på Kungsholmen är snittpriset i dag drygt 41 000 kronor.

På Mäklarsamfundet tror man på en fortsatt prisökning det kommande året, framför allt på gruns av de kommande ombildningarna i allmännyttan i Stockholm.

“- De hyresgäster som tjänar pengar på ombildningar använder ofta de pengarna för att köpa något annat, säger Lars Kilander.”

Det är fortfarande myclet folk som flyttar in i Stockholm, det goda ekonomiska läget påverkar, liksom demografin; stora grupper kommer snart att gå i pension och vill byta boende.

Källa: Dagens Nyheter 11/12-06