Ombildningar dåligt för funktionshindrade

Det finns en stor risk att handikapplägenheterna försvinner i en fastighet när man ombildar hyresrätter till bostadsrätter. Tidigare är det precis detta som hänt, menar De handikappades riksförbund (DHR).

“- Om jag köper min lägenhet, när jag dör eller flyttar så kommer den upp i bra mycket pengar och då är det ingen handikappad som kanske har råd att köpa en så dyr lägenhet, säger Jaqueline Hårdstedt som bor i ett kollektivhus alldeles vid sjön Trekanten i Gröndal i södra Stockholm.”

Jaqueline Hårdstedt tror att det kommer bli problem för unga att de skuffas undan från attraktiva områden med den ombildning som är på väg att ske. Många som är rullstolsburna arbetar halvtid och har inte mycket pengar att röra sig med.

Nisse Duvähl är ordförande i DHR:s Stockholmsavdelning och han menar att under förra ombildningen i Stockholm försvann lägenheter avsedda för handikappade.

“- Antingen gjorde man om till butiker eller så för att föreningen skulle få in pengar. Sen så är det ju så att lägenheter som byggts om av Stockholms stad för att göras mer tillgängliga, de försvinner ju från marknaden om det inte är någon funktionshindrad som vill köpa de här lägenheterna sedan, säger Nisse Duvähl.”

Källa: Sveriges radio 10/1-07