Bostadskö blir av i Malmö!

Nu lovar politikerna i Malmö att de ska starta en kommunal bostadsförmedling, med kötid. Inom fyra år ska förmedlingen vara igång, enligt kommunalråden Anders Rubin(s) och Anneli Philipsson (v). Detta har Jagvillhabostad.nu arbetat för sedan länge och ser fram emot bostadsförmedlingen.

Trots beslutet är det dock frågan vilka som ska ingå i den kommunala bostadsförmedlingen. De privata fastighetsägarna är tveksamma.

“- Vi tänker inte ingå. Vi vill råda över våra egna lägenheter,” säger Per Ekelund, regionchef för Akelius som har 1 700 hyresrätter i Malmö.

Christel Armstrong Darvik, VD för Stena fastigheter menar att det beror på vilka former den nya förmedlingen kommer ha.

Patrik Hall, malmöchef för Heimstaden menar att de redan tar stort social ansvar och på grund av det inte behöver ingå.

Det kommer dock inte handla om någon tvångsanslutning till förmedlingen utan man kommer arbeta för att locka även de privata fastighetsägarna att ingå.

“- Vi för en dialog för att locka med dem, säger Anders Rubin.”

Det finns fortfarande stor förvirring kring vad en förmedling baserad på kötid är, som man kan se svaren från de privata fastighetsägarna i artikeln. Det handlar varken om att ta extra socialt ansvar eller att släppa kontrollen över förmedlingen, som flera privata fastighetsägare befarar. Nedan kan du ladda ner Jagvillhabostad.nu:s folder 10 dumma påståenden ocm bostadsförmedlingar och se vad vi menar med en modern bostadförmedling, som skapar ett enkelt system som ger god service både till fastighetsägare och bostadssökande.

Källa: City Malmö 21/2-07