Vi ombildar stadshuset på söndag!

PRESSMEDDELANDE  
 
Jagvillhabostad.nu ombildar Stadshuset på söndag!

Den 1 juli blir det möjligt att ombilda allmännyttiga hyresrätter i Stockholm, i och med att stopplagen försvinner. Den politiska majoriteten i Stadshuset satsar hårt på att få hyresgästerna att vilja köpa sina lägenheter, bland annat genom ”konsumentupplysningen” Bilda Bostad. Jagvillhabostad.nu representerar unga vuxna som har svårt att komma in på bostadsmarknaden, unga som därmed kommer förlora på ombildningskarusellen.

Hittills har nästan 20 000 hyresgäster i allmännyttan lämnat in intresseansökningar för att få köpa sina hyreslägenheter. Även om inte alla till slut ombildar, så är det ett stort antal hyreslägenheter ur det befintliga beståndet som försvinner. Det blir svårt att tillföra lika många lägenheter genom nybyggnation, vilken också oftast blir dyrare.

Med ombildningarna så krymper alltså hyresmarknaden och därmed också de lägenheter som en majoritet av de unga kan efterfråga. Dessutom är det svårt att kunna ombilda sin lägenhet och tjäna sig en hacka om man bor med ett andrahandskontrakt. Men vi har en lösning: vi ombildar en annan kommunal byggnad – Stadshuset! För att vara först ut skickar vi in vår ansökan på söndag.

”- Jag har precis blivit uppsagd från det rum jag har hyrt i andrahand i söderort och vet inte riktigt var jag ska ta vägen”, säger Alexandra Iriarte, medlem i nätverket Jagvillhabostad.nu. ”Nu har vi med hjälp av materialet från Bilda Bostad ansökt om att ombilda stadshuset – det var lätt som en plätt! Vi förväntar oss att få köpa till halva marknadsvärdet, precis som resten av hyresgästerna i innerstan, och vill jag sedan flytta så blir det en hel del i vinst.”

Det är tråkigt att slumpen avgör vilka som får tjäna pengar på något som alla vi kommuninvånare äger tillsammans, och att man med den här politiken bortser från unga som vill ut på bostadsmarknaden, dels idag men också för framtiden, då en stor kull unga snart ska flytta hemifrån.

”- De födda mellan 1985 och 1994 är 1,1 miljoner och utgör 12 % av landets befolkning. De ska snart flytta hemifrån och det är i storstäderna, speciellt Stockholm, som jobb och utbildning finns. Illa tajmat med en förkrympt hyresmarknad”, säger Tobias Olsson, verksamhetschef jagvillhabostad.nu.

—————————————————————————–

Nätverket Jagvillhabostad.nu är ett politiskt obundet nätverk som främst fungerar som en plattform för unga vuxna som tröttnat på bostadsbristen.
Kontaktperson:
Tobias Olsson
Verksamhetschef Jagvillhabostad.nu
0703-01 61 01
info@jagvillhabostad.nu