Regeringen vill ha ägarlägenheter

Det är väl alltid så att människor som har råd att köpa eller konsumera något som kostar mer än annat, är naturligtvis människor som är av en annan kategori än dem som inte har det. Så ser samhället och världen ut i övrigt.
Regeringen, med bostadsminister Odell i spetsen, vill nu införa ägarlägenheter i nyproduktionen. Målsättningen är att det ska ske under mandatperioden.

Jan-Olof Sundström är ordförande i Bofrämjandet, som är en sammanslutning av bostadsmarknadsaktörer som vill se ägarlägenheter. Han säger:

” – Till skillnad mot en bostadsrätt, där du faktiskt inte äger din lägenhet, utan har en andel i en förening, så är det här på samma sätt som att äga en villa eller ett radhus på marken. Skillnaden är att lägenheterna är travade på varandra.”

Bofrämjandet vill inte svara på vad en ägarlägenhet kostar jämfört med en bostadsrätt, men säger att insatsen blir större eftersom varje lägenhet ska bära sina egna lån. De erkänner att “kapitalinsatsen utesluter en del bostadssökande”, men det handlar inte om kategoriboende, säger han:

” – Det är väl alltid så att människor som har råd att köpa eller konsumera något som kostar mer än annat, är naturligtvis människor som är av en annan kategori än dem som inte har det. Så ser samhället och världen ut i övrigt.”