Pressmeddelanden

Enligt en webbundersökning med 420 svar som jagvillhabostad.nu och Student.se gjort visas att 20 procent av studenterna någon gång tackat nej till en utbildningsplats på grund av problem med boende. Det är ett resursslöseri att erbjuda högskoleplatser, men inga bostäder till de som ska studera. I väntan på att situationen förbättras erbjuder jagvillhabostad.nu 10 tips för bostadssökande studenter.

1. Leta upp de bostadsförmedlingar som finns!
Du kan kolla upp vilka som finns på Sveriges bästa bostadssökarsite – gå in på www.jagvillhabostad.nu och klicka på Leta bostad. Ställ dig i förmedlingar som finns, kommunens bostadsförmedling, studentbostadsköer och annat. Här är uthyrning (oftast) laglig och hyran vit. Se till att vara aktiv – tiden går fort och du kan få en bostad snabbare än du tror, värt att kolla upp är om de använder sig av först-till-kvarn-metoden.

2. Sök upp privata fastighetsägare.
En del värdar har också en förmedling på deras egen hemsida eller använder inte de eventuella förmedlingarna. Ring, mejla och skicka brev! Fullständig förteckning över fastighetsägare, Fastighetskalendern, finns att köpa eller låna på biblioteket och ibland på kommunernas hemsidor – eller så kan du återigen använda servicen på www.jagvillhabostad.nu.

3. Sök efter andrahandskontrakt på nätet.
Det kan gå snabbt att få ett andrahandskontrakt och kraven är oftast inte lika höga som för ett förstahandskontrakt. Det gäller dock att vara försiktig och veta dina rättigheter! Du riskerar att åka på ett osäkert eller olagligt kontrakt med ockerhyra. Om det är kris, ta den där dyra lägenheten. Du kan göra en anmälan till hyresnämnden i efterhand och få tillbaka pengarna, men tänk på att spara all dokumentation.

4. Var inte kräsen med VAR du vill bo.
Ta reda på hur kommunikationer fungerar, speciellt på kvällar och helger. Kanske går pendeln, tåget eller bussen raka vägen till jobbet, skolan, flickvännen eller bästisen. Åk själv ut till olika förorter för att bilda dig en egen uppfattning. Det är oftast lättare att hitta en lägenhet längre ut från stan.

5. Kolla upp om din kommun erbjuder hyresgarantier.
Hyresgarantier är en ny möjlighet, som dock inte alla kommuner använder sig av, men som kan hjälpa dig att få ett hyreskontrakt om du till exempel bara har en tillfällig anställning. Kontakta din kommun och hör dig för om möjligheterna.

6. Sök boende tillsammans.
Genom att söka bostad tillsammans med andra får ni fler valmöjligheter, både vad gäller storlek och betalningsvilja. Det kan ibland vara lättare att hitta en fyra än en etta. Ofta står bara en person på kontraktet, vilket kan leda till problem om någon av kompisarna är sen med hyran, eller plötsligt måste flytta. Ett tips är att skriva ett kontrakt om uppsägningstid gentemot varandra. Eller kolla om hyresvärden använder sig av “kompiskontrakt”.

7. Annonsera själv.
Använd lapp och tejptekniken, den är billig. Många, framför allt studenter, vill hyra ut i andra hand när de reser utomlands, pluggar eller jobbar på annan ort. Men var försiktig – gå aldrig och titta på en lägenhet ensam, det finns många som vill utnyttja desperata bostadssökande.

8. Sprid till så många som möjligt att du söker bostad.
Använd ditt egna kontaktnät, mejla olika mejlinglistor, sprid det på facebook, be att få ordet en stund vid uppropet och prata med alla du känner. Man vet aldrig när något kan dyka upp.

9. Ha alltid dina papper redo.
Din blivande hyresvärd vill ofta se en massa papper – se till att ha dem redo för att inte missa chansen. Det gäller oftast personbevis, anställningsintyg, referenser, inkomst, bankutdrag, antagningsbevis om du ska börja plugga med mera. Kanske kan du fixa en borgensman eller liknande back-up om du misstänker att dina papper ser halvbra ut.

10. Ge inte upp!
Var alltid trevlig och artig, även om det känns hopplöst ibland. Man vet aldrig vem som kan tänkas bli ens framtida hyresvärd! Använd servicen under Leta bostad på www.jagvillhabostad.nu. Där finns också exempel på ansökningsbrev, tips och råd och var du kan vända dig om du råkar illa ut.