Stellan Lundström: priserna kommer falla

Tidningen Metro har pratat med Stellan Lundström, professor i bygg- och fastighetsekonomi, om bostadspriserna. I Stockholm har bostadsrättspriserna ökat med 58 procent sedan januari 2004, i Göteborg med 48 procent under samma period. Men nu tror Stellan Lundström att ett prisras kan komma, och då med så mycket som tiotals procent. Han säger till Metro:

“-När marknaden stannar går det på någon månad eftersom det till stor del handlar om psykologi. Först minskar omsättningen på bostäder, sedan ligger objekten ute längre och färre går på visningar och sist faller priset när några ändå måste sälja.”

Han vill inte säga när fallet kan komma, men att det beror på världsekonomin, då främst på USA och Kina. Lundström säger:

“- Bostadsrättspriserna har stigit snabbare än tillväxten och på sikt korrigerar marknaden sådana skillnader. Det skedde senast 1991.”

Tidningen har också pratat med Bengt-Åke Harrysson på Svensk Fastighetsförmedling i Göteborg, som säger att en viktig förklaring till prisuppgången är att:

“Folk idag är beredda att betala 40 procent av sin disponibla inkomst på boendet. Det är en viktig faktor. Förr låg den siffran på 30 procent.”

Hög belåning kan få priserna att falla. Bengt-Åke Harrysson säger:

“- Om man lånat till en stor del av lägenheten kan det bli svårt om räntan stiger kraftigt. Då kan man tvingas sälja även om det innebär en förlustaffär. Är det många som hamnar i den situationen i ett område kan det pressa ner priserna.”

Källa: Metro 30/8-07