Professor: 1/3 av bostadsrättsombildningarna blir inte av

Hans Lind är professor i fastighetsekonomi på KTH i Stockholm, och han tror att ungefär en tredjedel av alla som visat intresse för att köpa sin bostadsrätt ändå inte kommer göra det i slutändan. Dels blir det en högre månadskostnad för de allra flesta, dels är det osäkert vad som kommer hända med bostadspriserna och räntorna. Hans Lind säger till Sveriges Radio att det visserligen nästan alltid blir billigare drifts- och underhållskostnader vid en ombildning, men att räntorna på lånen gör att det ändå blir en högre månadskostnad för de boende.

Sveriges Radio skriver:

“Köparen har en framtida osäkerhet om ränteutvecklingen och även om bostadspriset. Nu är priserna höga, men vem vet vad som gäller om 10 år. Ökning av antalet borätter på marknaden kan också leda till lägre priser, tror Hans Lind. Det enda säkra sättet att tjäna nu är att sälja snabbt!”

Hans Lind fortsätter:

“- Riktigt självklart att köpa blir det ju först om du tänker sälja ganska snabbt för att plocka hem den här vinsten. Det gör att priserna kan pressas på bostadsrättsmarknaden.”

Källa: www.sr.se 30/8-07