Göteborg: Ungdomsbostäderna bidde en tumme

Den sittande majoriteten lovade efter valet att man skulle bygga 1000 nya lägenheter för ungdomar. Man sa att det nu var dags att tänka på de som inte är studenter. Men nu verkar det som att ungdomslägenheterna inte kommer bli till i nyproduktion, utan istället kommer befintliga lägenheter öronmärkas.

Göteborgs-Posten har pratat med Egnahemsbolagets vd Olle Lundgren, som säger:

“-Vi vill inte lansera idén förrän det finns lägenheter att erbjuda. Men det är stor omsättning av bostäder i det befintliga beståndet och vi planerar att reservera en del av dem.”

Han menar att unga inte ska bo i nyproduktion, eftersom nyproduktionen alltid blir dyr. Det Bostadsbolaget bygger i Stapelbädden kostar mellan 7181 och 11202 kronor i månaden för en tvåa. En bra bit över de hyror som jagvillhabostad.nu och Huge byggt för i Huddinge utanför Stockholm, där en tvåa kostar 4352 kronor i månaden. Ett liknande samarbete inleddes med Familjebostäder i Göteborg. jagvillhabostad.nu:s Tobias Olsson säger till GP:

“-Först var det sjukt bråttom att få fram tusen nya lägenheter i Göteborg. Vi hade flera träffar med Familjebostäder och tittade på lämplig mark i Högsbo. Men utan förklaring har vi blivit helt bortkopplade.”

Tobias Olsson tycker inte att öronmärkning av lägenheter är rätt väg att gå:

“-Att trixa med lägenheter som redan finns tillför ju ingenting.”

GP har också pratat med Owe Nilsson, (s), som är kommunalråd med ansvar för bostäder. Han säger att man vill bygga om gamla vårdcentraler och kontor till bostäder för unga, samt att spränga in ungdomslägenheter i nyproduktionen. Han vill se öronmärkning av lägenheter som ett komplement till nyproduktion och omvandling av fastigheter.